Dauwworm versus deadfloat - Wat vangt beter?


Alternatief aas ligt op ieders lippen! De mogelijkheden van wat je uiteindelijk aan de haak kunt slaan zijn zeer divers, maar in mijn visserij is het vissen met dauwwormen en dode aasvissen, d.w.z. deadbait, de laatste jaren bijzonder effectief gebleken. Nu is het natuurlijk de vraag welk van de twee aasjes het "beter" is en of er fasen in het jaar zijn waarin het ene aasje beter vangt dan het andere.

Tijdens een sessie vorige week wilden Sascha Kral en ik precies deze vraag tot op de bodem uitzoeken. Het plan was om twee dagen op twee totaal verschillende locaties te vissen, uiteraard elk met een dauwworm en dode aasvis.

"Wat de vis uiteindelijk doet, weten we niet, dus probeer het gewoon uit!"

Sven Dombach, Team Black Cat

Aan het begin van de middag merkten we op dat het water van de Rijn aan de rustige kant ongeveer 1 graad warmer was dan aan de andere kant. Wij kozen dus voor de rustige rivieroever en de keuze viel vrij snel op een ondiep kribbenveld met een matige stroming en een waterdiepte van 1,50 - 3 meter. We kozen voor de laagste krib van het kribbenveld omdat we met 4 hengels wilden vissen en hier ook het steenpakket onder de krib konden bevissen, waar het door de krib gebroken water weer samenkomt bij de stoothelling van het steenpakket.

Nu was het tijd om te werken! Twee hengels met sappige dauwwormbundels aan de Tree-U-Pose en de andere twee met Deadfloat, geprepareerd met onze Deadbait Puncher en kurken stokken. Zoals ik al zei, legden we de onderste hengel op de bafflehelling van het pak, de bovenste hengel ging recht in de kribpot en we spreidden de andere twee in de krib. Het was half april en het water van de Rijn was net geen 13 graden. In de weken daarvoor was de dauwwormmontage het onbetwiste topaas. We vingen bijna alle vis in het koude water precies op dit aas. Naarmate de watertemperatuur stijgt, wordt de witvis echter steeds actiever en dat leidt er natuurlijk toe dat ze belangstelling krijgt voor onze wormen. Dit maakt het vissen met wormen in warm water ook een beetje moeilijk. Uit ervaring weten we echter dat de deadfloat rig dan goed werkt. Nadat de bergen waren opgezet en wij ons kleine kamp hadden opgezet, waren wij natuurlijk zeer benieuwd wat de nacht zou brengen. Omdat we ons in een fase vlak na hoogtij bevonden, hadden we totaal geen idee wat de vissen aan het doen waren en dus gingen we rond 10 uur 's avonds naar bed zonder enige visactie. De nacht was vrij koud en helder, ondanks de warme dagtemperatuur, en wij vielen beiden in een diepe slaap.

5.30 BITE!!! De Solid Bank, die we als korte hengel op de kop van de krib hadden gezet, suisde naar voren en de bellen van de HellsBells deden betrouwbaar hun werk. Na een korte dril, verscheen eindelijk onze eerste meerval van de sessie. 1:0 voor de worm assemblage! We zaten net aan de koffie toen de zon weer aan kracht begon te winnen en geheel uit het niets ging Sascha's hengel ineens krom en liep de vis langzaam in de rem, precies zoals je dat wilt. De tweede vis van de tour deed ons de eer aan en deze keer was het de deadfloat rig die succes bracht. Dus na de eerste nacht was de score 1:1 en natuurlijk waren we erg opgewonden om te zien wat de nieuwe plek zou brengen.

Verandering van plaats betekent altijd werk en niemand vindt dat leuk, maar als het werk gedaan is en de staven op de nieuwe plaats staan, voelt het altijd goed. Onze keuze voor de tweede nacht viel op een middeldiep rotspakket met een matige stroming en een waterdiepte van ongeveer 4 meter. Pakvissen laat gewoonlijk niet veel creativiteit toe in de presentatie, dus plaatsten we twee montages stroomopwaarts en de andere twee stroomafwaarts. We wisselden de twee verschillende soorten kunstaas (worm en dood aas) af op de hengels zodat we een zo objectief mogelijke vergelijking zouden krijgen. Toen de zon afscheid had genomen, ging het vrij snel op de nieuwe plek. Rond 20.30 uur kregen we beet op Sascha's Buster hengel op een dode forel. Nog een vis van halve kracht liet zich zien na een kort maar pittig gevecht en zo konden we onze scoreklok op 2:1 voor Deadbait zetten.

Daarna volgden de gebeurtenissen elkaar snel op. We waren Sascha's hengel weer aan het uitzetten toen mijn wormhengel weer een aanbeet liet zien. Niets wilds, maar zeker een actie. Toen we over de vis heen waren en de wrakke steen die tijdens de aanbeet niet was losgekomen op ons af kwam, wisten we al dat de monster meerval hier niet zou verschijnen, maar toen we de statige maat brasem aan de kant gehaakt zagen, waren we eigenlijk secondenlang sprakeloos voordat we allebei hardop lachten. Er ontstond toen een verhitte discussie over de vraag of deze vis wel een "scorende vis" was en we werden het toen eens over een half punt, want een vis is een vis, ook al was het niet de beoogde vis.

De rest van de sessie wordt vrij snel verteld. Laat in de avond hadden we nog een aanbeet op de wormhengel, maar helaas bleef de vis niet hangen. Uiteindelijk werd het een echt resultaat van twee vissen gevangen met dood aas en één doelvis gevangen met dauwworm. Dus het resultaat na beten was 2:2 en dus gelijk.

Elke sessie is natuurlijk anders, en daarom kan uit onze ervaringen geen universele regel worden afgeleid, maar wij hebben opnieuw gezien dat zowel het werk als de plaats onafhankelijk zijn. In de komende weken zullen we natuurlijk op beide kunstaassoorten blijven vertrouwen, maar uit ervaring weten we dat het nu de tijd is om met dood aas te vissen!

Als u zin hebt, kunt u ook de korte video van de sessie bekijken, die u hier direct onder het artikel vindt.

Veel groeten, Sven

Nu komt de tijd van het dode aas !

Indrukken van de zitting


De video van de zitting


Bekijk de productcatalogus


Zoek uw Black Cat dealer