Met Stefan Seuß en Sven Dombach in de winter op de Duitse Rijn


Twee vissers, winter, hoog water, een ijskoude nacht en een kort tijdsbestek. Dit zijn de kerngegevens van de sessie waarover ik u hier wil vertellen. Een paar weken geleden ontmoette ik Stefan Seuß op de Duitse Rijn om te proberen op winterwulg. Vanwege het weer en de watersituatie waren we in de aanloop naar de sessie wat besluiteloos met betrekking tot de keuze van de locatie. Vissen we liever in het rustige water van de oude arm of in de beek? De beslissing viel op de laatste en zo ontmoetten we elkaar in de vroege namiddag, ergens in het midden van nergens.

"Alleen door naar het water te gaan kunnen we een vis vangen, en dat geldt in elke tijd van het jaar!"

Sven Dombach, Team Black Cat

Voor het eerst sinds lange tijd scheen de zon fel en waren er geen wolken in zicht. Het was nog geen T-shirtweer, maar we konden in ieder geval onze jassen voorlopig in de auto laten.

Wij hadden gekozen voor een lang steenpakket en de gekozen plek kon rechtstreeks met de auto worden bereikt, althans voor het uitladen. Een constante stroming duwde het koffiebruine water langs de stenen van het pak en wij waren beiden zeer benieuwd of de meervallen er zouden zijn en vooral actief. Het kleine kamp was snel opgezet en alles wat we nodig hadden om te werken was een kleine opblaasbare boot met een verbrandingsmotor. De uren zonneschijn gingen echter snel voorbij en uiteindelijk moesten we ons haasten om de montering klaar te krijgen voor het donker werd.

Koud water is wormenwater, althans dat hebben we uit het verleden geleerd, dus natuurlijk was de wormtuig voor ons beiden de eerste keuze. Maar omdat we nooit precies weten hoe de meerval is, hebben we ook besloten om een dode forel te monteren. Dus het plan was om twee worm bevestigingen en twee deadfloat bevestigingen te gebruiken.

Het rotspakket was recht en had eigenlijk niet veel structuur. Vanwege de harde stroming, hebben we alle monteringen dicht bij de oever geplaatst, dicht bij de basis van het pakket. Het maakte niet uit waar een actieve vis naderde, hij moest langs een van onze pluggen zien te komen. Dat was tenminste ons plan. We hebben aan alle hengels extra bobberlijn bevestigd om het risico op breuk door de stenen zo klein mogelijk te houden en alle lijnen dicht bij de oever gehouden door ze om te leiden zodat ze zo weinig mogelijk oppervlakte voor drijfhout bieden.

Toen de zon eindelijk onderging, werden we al snel overvallen door de kou. Een wolkenloze hemel in de winter betekent altijd een ijzige nacht en dat merkten we al snel in de eerste uren van duisternis. De gasbarbecue gaf ons een beetje warmte en toverde heerlijke kippenpoten tevoorschijn, maar na het eten was het een kwestie van tanden poetsen en naar bed. We waren blij dat we in de warme slaapzak konden liggen, daar was geen twijfel over mogelijk. Als ik in de winter aan het vissen ben, ben ik vaak in tweestrijd met mezelf, hopelijk is er beet want we zijn hier om vis te vangen ... hopelijk is er geen beet want het is veel te koud om 's nachts op te staan. Deze keer was het niet anders en ik was eigenlijk best blij dat de vis voorlopig voor optie twee had gekozen.

In de slaapzak was het zeer comfortabel en toen we beiden al vriendschap hadden gesloten met een blanco, wat vaak gebeurt bij het vissen, pakte het anders uit dan verwacht. Bijt!!! Merkbaar verbaasd ging Stefan snel bij zijn staaf staan, die verwoed naar voren rukte, en ook ik kon en wilde niet ontsnappen aan de actie van deze ochtend. De meerval leek aan de haak geslagen te zijn en we volgden hem over de bevroren stenen. Alles ging goed, de visser ongedeerd, de vis veilig aan de haak en uiteindelijk was het opnieuw de Tree-Upose op de wormmontage die ons de das omdeed. Blij en een beetje verbaasd ontfermden wij ons over de vis, waarvan de dikke buik er geen twijfel over liet bestaan dat de vis aan het eten was.

Het einde van het verhaal is snel verteld. Het kleine tijdsvenster met weinig materiaal werd optimaal benut, de twee vissers waren tevreden en de worm bewees eens te meer een top winteraas te zijn.

Wormen en winter, die gaan samen... dat is weer eens bewezen!

Indrukken van de zitting


De video van de zitting


Bekijk de productcatalogus


Zoek uw Black Cat dealer