Praktische ervaring heeft het hoogste leereffect


 Carp&Cat Expo, de ontmoetingsplaats voor het koude seizoen in Duitsland.
De Carp+Cat Expo, de ontmoetingsplaats voor het koude seizoen in Duitsland.

De beurzen zijn altijd speciale evenementen voor mij en mijn vrienden. Bijvoorbeeld de Carp & Cat Expo 2019 in Hannover. Er werden nieuwe contacten gelegd, zakenrelaties werden geïntensiveerd en oude vrienden spraken over hun avonturen van de afgelopen sessies. Zoals altijd staat de uitwisseling van ervaringen op de voorgrond en dus hebben we gefilosofeerd over montages, lokmiddelen, uitrusting en tactiek.

Zoals elk jaar bezochten Benjamin Angrabeit (Benny) en Michel Sietz (Michi) ons traditioneel ook op de Black Cat stand. Ze kregen vorig jaar wat tips van mij en wilden ons nu vertellen over hun ervaringen. Helaas was hun succes beperkt en werden er twijfels geuit over de montage in combinatie met alternatief aas.

Nadat we hadden gesproken over de rigs en de juiste presentatie, spraken we spontaan een workshop af op de Elbe voor het komende jaar. Ik wilde de jongens aan de waterkant laten zien wat belangrijk is en welke stappen er genomen moeten worden. Hier kunt u meer te weten komen over deze tweedaagse Waller-werkplaats aan de Elbe. Met aangrijpende herinneringen, opgedane inzichten en genoeg "brandstof aan boord" om te praten over onze tijd samen op het water.

Op de Carp & Cat Expo is altijd een uitgebreide Black Cat stand aanwezig.

"Zodra een hot spot is gelokaliseerd, worden er twee vistechnieken gebruikt om die te vangen.

Michael Koch, Team Black Cat

Het begon - medio mei 2020: Benny en Michi bezochten me thuis op de Elbe. Al met al hadden ze een tijdvenster van vier nachten tot hun beschikking. De omstandigheden waren goed, 15° Celsius watertemperatuur, een lichte stijging van ongeveer een meter - dat was de prognose. Vanwege mijn professionele verplichtingen hebben Benny en Michi de eerste twee nachten alleen gevist. Hier kon ik alleen maar helpen met de montage en het selecteren van de plek.

In de vroege ochtend van 13 mei stuurde ik via WhatsApp de coördinaten van een ontmoetingspunt waar ik de twee 's avonds ophaalde. Na een korte verwelkoming was er een spoedcursus over montage, tactiek en spots. De belangrijkste onderwerpen waren krijtlijnen, U-pose montage met dubbele triplet en omleiding. Nadat alle onduidelijkheden waren weggenomen en de montages waren gebouwd, zijn we aan boord gegaan om de opgedane kennis in praktijk te brengen. Ze merkten al snel dat er extreme verschillen waren tussen ons, zowel in de lay-out als in de omleiding. Nadat alle staven naar mijn mening op de vermeende beste plekken stonden, hebben we een tijdje gepraat. Ik nam toen afscheid en wenste hen veel geluk voor de komende nacht.

De staven zijn scherp - laten we eens kijken wat de eerste nacht brengt.
De staven zijn scherp - laten we eens kijken wat de eerste nacht brengt.

Vroeg in de ochtend was de eerste proeffoto klaar! Tijdens de workshop had Michi de eerste Waller gevangen. Niet de grootste, maar zoals het gezegde luidt: "beter een kleintje dan geen". Helaas was dit de enige van de eerste twee dagen voor de twee vrienden.

Eerste workshop waller is geland.
Eerste workshop waller is geland.
Op www.elwis.de krijgt u alle informatie over de huidige waterstand en de tendens van de komende dagen op verschillende onderdelen.
Op www.elwis.de wordt alle informatie over de huidige waterstand en de neiging van de komende dagen op de verschillende secties weergegeven.

15 mei 2020: Thuis, bij het inpakken van mijn apparaat, was ik in gedachten verzonken. Wat was de prognose voor het stijgende waterpeil en hoe heeft het onze keuze van de plek beïnvloed? De gedachte schommelde tussen "straight track" of beter gezegd "stage"? In een fase waarin het water stijgt, is het altijd moeilijk in te schatten hoeveel water in contact kan komen met het drijfhout. Ondertussen zijn er veel apps die een stijging bij benadering voorspellen, maar de realiteit op de Elbe is meestal anders. Vooral omdat er geen informatie is over het bestaande drijfhout. Overstroming op de Elbe - een geval op zich. Meestal zijn er slechts kleine waterstijgingen van 0,5 meter tot een meter, die soms veel, of zelfs weinig vuil kunnen dragen. Bovendien zijn er weinig of geen overstromingsgebieden langs de hele Elbe.

Als u echter een overstroomd gebied bij u heeft op de visroute, kan het zijn dat het gesloten is of dat de lichte stijging niet genoeg is om hier effectief te vissen. Daarom is de enige keuze meestal tussen een revetment of een groyne. In ons geval was er relatief weinig flotsam en dus besloot ik om te pokeren en een revetment te proberen voor de eerste nacht samen.

De boot is geladen, op weg naar de avontuurlijke werkplaats!
De boot is geladen, op weg naar de avontuurlijke werkplaats!

Mijn boot was nu geladen en we gingen het Waller avontuur in. De eerste horde: Op weg naar het visgebied ging mijn motor kapot! Er was niets meer te doen. Na een korte gedachte heb ik me aan ons plan gehouden en zijn we naar de site afgereisd. We hadden nog steeds een werkboot. Alleen gemotoriseerd met 4 pk in plaats van 15 pk, maar wat moeten we doen.

Al snel werd ons kamp opgezet en waren de eerste twee staven al op veelbelovende plaatsen. Maar we hebben nog steeds gewacht met de andere vier hengels, omdat ik de avonduren wilde gebruiken met een actieve vismethode, namelijk tikken! Michi, die al eerder had geprobeerd een meervoudige meerval te vangen door te tikken, stond direct in brand. Een hengel met een Smelly Teaser en twaalf Tau-wormen zou voldoende moeten zijn. We hebben niet lang gewacht en direct op de eerste plek sloeg de eerste kloppende walvis toe.

Het plan leek te werken en gaf hoop op meer in de komende dagen.

Een mooie Klopfwaller van de Elbe.
Een mooie Klopfwaller van de Elbe.

We zetten de nu resterende vier staven in en laten de avond eindigen met een aantal leuke gesprekken op de barbecue. Aan het einde van de schemering kwam de eerste hap al. Nu was het de beurt aan Benny. Ook sloeg hij genadeloos toe: na een korte oefening kon hij zijn eerste werkplaatsmuur aan land brengen.

Een prachtige Elbwaller op Tauwurm, helaas bleef dit de enige FIsch van de nacht.
Een prachtige Elbwaller op Tauwurm, helaas bleef dit de enige FIsch van de nacht.

De volgende ochtend reed ik terug naar het basisstation met Michi en mijn boot op sleeptouw. Van daaruit zijn we naar mijn huis gegaan om de defecte 15 PK motor te vervangen door een 6 PK motor. Dus we waren inderdaad weer mobiel.

Mijn boot op sleeptouw, tot aan het basisstation.
Mijn boot op sleeptouw, tot aan het basisstation.

Terug naar het kamp: Ik heb besloten om te verhuizen ondanks het viscontact. In het verleden bleek vaak dat de tweede nacht op een en dezelfde plaats meestal erger is dan de eerste. Een verandering van plaats hangt inderdaad samen met veel stress en inspanning, maar wordt uiteindelijk vaak beloond. Dus ook in ons geval. Tegen de middag was de verandering van de visplek voltooid en ben ik, zoals gepland, begonnen de daguren te gebruiken voor het actief vissen. Hoewel ons aanbod enigszins beperkt was door de kleinere motor, waren er toch enkele plekken die zich aanbood en in het verleden vis hadden meegebracht, die zich uiteindelijk in de directe omgeving bevonden.

Voor ons was de regel: als er eenmaal een hot spot is, wordt er met twee vistechnieken gevist:

  1. Het transporteren: Velen zullen het nauwelijks geloven, maar trollen voor meervallen met rubbervissen is een van de topmethoden om actief meervallen te vangen in de Elbe. Het is belangrijk om het aas zeer dicht bij de grond te presenteren. Dit is afhankelijk van de diepte van het water, de stroming en snelheid, het gewicht van de rubberen vis en hoe ver het kunstaas achter de boot wordt aangeboden. Dit klinkt in het begin erg ingewikkeld, maar dat is het niet.

Een voorbeeld: Op een waterdiepte van 1,50 tot 3 meter sleep ik de 18 centimeter Cat Shad rubber vis op de 30 gram Cat Claw Rig ongeveer 20 meter achter de boot. Ik regel de loopdiepte uitsluitend op basis van de snelheid, die varieert tussen 1 en 3,5 kilometer per uur, afhankelijk van de stroming en de waterdiepte. Als ik veel of permanent basiscontact heb, verhoog ik de snelheid. Als ik geen basiscontact heb, vertraag ik de snelheid tot de stangtip schokken en geef dan weer een beetje gas. Zo kan ik mijn kunstaas altijd presenteren in de heetste zone, net boven de grond! Als ik echter buiten het snelheidsbereik van 1 tot 3,5 kilometer per uur kom, moet ik de voorsprong aanpassen. En dat is het! Op bepaalde momenten is deze techniek ontzettend aanstekelijk! Een brute hap in de hoofdstroom, op deze korte afstand, je kunt me geloven - het is verslavend!

De sonar in zicht en de stang stevig in de hand. De brutale beten komen uit het niets en vragen veel.
De sonar in zicht en de stang stevig in de hand. De brutale beten komen uit het niets en vragen veel.

In de CHIRP-modus kunt u de randen lokaliseren en direct langs de randen bewegen (rechter scherm).
In de CHIRP-modus kunt u de randen lokaliseren en direct langs de randen bewegen (rechter scherm).

 

 

Over mijn trekhaak: rod Black Cat Spin Stick 2,15 meter, met zachte tip voor de aanzuigfase en krachtige blanco voor de trekhaak. Haspel: Battle Cat Spin 760, hoge lijnhouder, stabiele as, laag gewicht. Lijn: S-Lijn 0,35 millimeter, 8-vleugelige ronde vlecht, Jig-Hook: Cat Claw Rig 30 gram, rubberen vis is vastgeschroefd, zeer scherpe haak, superhaakeffect, Lure: 18 centimeter Cat Shad in de kleur Red Head.

Met deze methode hebben we het eerste interessante gebied met twee staven gesleept. Nadat we er zo'n 100 meter overheen waren gegaan, zijn we overgestapt op tikken en hebben we ons terug laten drijven. Alleen de peddel hielp ons hier om de drift te regelen en de boot bijna geruisloos over de diepere gebieden te manoeuvreren. Ik gebruik deze tactiek al enige tijd zeer effectief. Als ik eerst zou kloppen, zouden ervaren vissen vrijwel zeker gewaarschuwd worden bij de eerste drift.

  1. Tikken: Tikken is ook een zeer effectieve methode om meervallen in de Elbe te verleiden. Nu zullen sommige meervalvissers zeggen dat deze rivier met zijn gemiddelde diepte van ongeveer twee meter toch veel te ondiep is, maar dit is een misvatting! Het werkte zelfs zo goed op sommige dagen dat we vaak zonder wormen kwamen te zitten. Er zijn maar een paar dingen om in gedachten te houden. Het wallerhout speelt de hoofdrol. Het moet een hout zijn waarmee men gemakkelijk en zonder vermoeidheid zachte tinten kan slaan. Naar mijn mening is dit de sleutel tot het vangen van de worm. Eigenlijk ook logisch. Want als de visser een hout gebruikt dat echte drukgolven uitstraalt of een hout dat slechts op twee van de tien slagen het gewenste ploppende geluid produceert, schrikt u de wankelaars af in plaats van ze aan te trekken. Ook bij deze techniek moet het kunstaas zeer dicht bij de grond worden aangeboden. Teasers zijn hier het beste voor. Omdat het lood slechts enkele centimeters van het kunstaas verwijderd is, kan de visser snel reageren op veranderende waterdieptes. Het voordeel is dat het kunstaas veel langer op de "hot spot" blijft. Ik heb bewust ervaren dat de teaser veel beter vangt als hij rustig wordt bediend. Met een Smelly Teaser, uitgerust met twaalf touwwormen, bent u goed geadviseerd. Optioneel kunt u het besproeien met attractief, dat wordt geabsorbeerd door de ingebouwde lederen draden en weer langzaam onder water wordt losgelaten. Hierdoor ontstaat een mooi kunstaas dat de meerval gemakkelijk kan volgen.

Mijn kloppende combo: staaf Battle Cat Inline, zachte tip voor de zuigfase, krachtige blank voor het gevecht, geen ringen, lijn loopt in de staaf, zelfs als de lijn vaak rond de blank wikkelt als gevolg van de wind, bijvoorbeeld, het glijdt gewoon naar beneden bij het contact met de vis en de visser kan het gevecht beginnen zonder complicaties. Reel: Battle Cat Vertical LH: klein, licht, handig. Lijn: S-Lijn 0,35 millimeter, 8-vleugelige ronde vlecht. Leader: 60 centimeter van de 80 kilo zware Power Leader RS, verhoogde bescherming tegen de poetstanden van de meerval. Aas: Stinkende Teaser 120 gram in glow-in-the-dark, ideaal voor snelle diepteveranderingen, lederen draadjes laten over een langere periode los.

Dus we klopten en dreven naar een interessant gebied. Eenmaal daar, duurde het niet lang en een harde beet betrapte me op mijn inline skate-stang. Ik herkende dit met een sterke beet en maakte contact met de vis. Hij draaide heel rustig tot hij plotseling non-stop schuin omhoog schoot in de richting van de stroming. Hemel - Heer - sacrament - dat is in goede vis! Nu heb ik de hengel overgedragen aan Benny, die aan de beurt was. Er begon een harde oefening. Er was geen houvast mogelijk, de vis nam steeds meer lijn en was al zo'n 50 meter van de boot verwijderd. Ik moest snel handelen, een boei van het watersportkantoor dreigde ons pad te kruisen. Dus ik zorgde voor de motor, startte hem en we gingen op weg naar de vis. Plotseling verslapte de lijn, de vis zwom ineens stroomafwaarts. Benny kon de lijn niet snel genoeg oppakken om het contact te herstellen. En wat moest er dan gebeuren: de vis spleet uit - hij was weg! Helemaal gefrustreerd reden we naar het kamp om deze gebeurtenis te verwerken en de plek wat rust te geven. Het is verdomd vervelend om een meerval te verliezen die zou hebben geleid tot het succesvolle hoogtepunt van de workshop. Maar dat is vissen. Je moet nooit de handdoek in de ring gooien, want succes en mislukking zullen altijd een constante metgezel zijn op onze tochten en onze hobby maken tot wat het is.

Met nieuwe motivatie zijn we aan het eind van de middag weer begonnen, deze keer kwam Michi langs. We waren weer aan het slepen voordat we een plekje omvielen. Dus de tijd verstreek en we maakten afstand. In de laatste drift, voordat we de vaste vishengels klaar wilden maken voor de nacht, was er nog een hapje. Michi dreef zelfverzekerd rond en de volgende werkplaatsmuur was aan de positieve kant. Het was merkbaar dat alle wallers die we gevangen hadden echte "kamelen" waren - echt vet gegeten. Uiteraard een teken van hun activiteit in de afgelopen uren of dagen. De aanleiding was zeker het stijgende water.

De tweede Klopfwaller.

In onze afwezigheid was Benny zelfstandig begonnen met het omzetten van zijn montages van enkele naar drievoudige haken, zoals ik hem op de eerste dag had aanbevolen. Nu was zijn twijfel verdwenen en had ook hij vertrouwen in de wormwielkast aan de dubbele drievoudige haak. Ik vis al heel lang op deze assemblage en heb er veel echt grote roofdieren mee verslagen. Rotatie U-poses, in combinatie met twee 3/0 drieling en 24 spoelwormen, zijn een garantie voor meerval in de Elbe. Sinds meer dan een jaar gebruik ik echter ook een andere U-pose in verband met Tauworms: De Boom U-Pose, die in eerste instantie voor opschudding en een vrolijke lach zorgde in de scène. Zeker hun uiterlijk, dat zou kunnen lijken op een "speelgoedje" uit de "stille kelder", is hiervoor verantwoordelijk. Maar bij nader inzien zijn de voordelen evident. Onder water breekt de Tree U-Pose de stroming en zendt kleine drukgolven uit in een conische vorm. De meerval neemt nu deze kleine, kort op elkaar volgende drukgolven onder water over zijn zijlijnorgel en volgt ze. Waarom? Deze vraag kan hier alleen maar gespeculeerd worden, maar bij nader inzien zou ik me kunnen voorstellen dat deze drukgolven kunnen lijken op een vis die in de stroming zwemt en dat de meerval hier een prooi wil maken. De golven lokken de meerval praktisch naar het aas. Dus mijn theorie! Maar het is een feit dat in het verleden de hengels die uitgerust waren met de Tree U-Pose me meer vis brachten dan andere hengels. Daarom ben ik er absoluut van overtuigd en heb ik het vaker gebruikt in onze Waller-werkplaats.

Super vangst: De 20g Tree U-Pose en twee 3/0 driljoenen uitgerust met 24 Tauwurmers.
Roterende U-poses zijn altijd het proberen waard. Hier de Silent U-Pose in 40g. Het is belangrijk om harde kunststof kralen te gebruiken, want alleen dan draait de Rotational U-Pose correct.

Voor de laatste nacht hebben we vijf aasvissenstangen geplaatst, vier met een 20 grams boom U-pose, twee rode en twee gele, plus een hengel met een 40 grams Silent Rotation U-pose, die we allemaal hebben uitgerust met 24 spoelwormen op het 3/0 dubbele triplet systeem. In de schemering konden we kort na elkaar twee meervallen vangen. Natuurlijk hebben we de hengels direct uitgehaspeld en gehoopt op de nog jonge nacht, maar helaas zijn dit de enige twee vissen gebleven.

Michi met een andere Workshopwaller.
Benny ging er direct achteraan. Nu hadden ze ten laatste het volste vertrouwen in de installaties.

De volgende ochtend verwelkomde ik ons met een prachtige zonsopgang, ik heb genoten van de sfeer en heb de workshop bekeken. Ik was aan het dromen en plotseling werd ik uit mijn gedachten gerukt - bijt! Een brute entree met harde klappen in een van de staven. Ik wist het, hij zal komen! Ik begon in de boot te springen, Benny ging stroomopwaarts naar de katrol om de hoofdlijn van de karabijnhaak los te maken. Nu ging alles heel snel. Toen ik bij de richtklep kwam, sprong Benny er ook in en begon de oefening.

Wat een vis! Dat was zeker de kroon op het werk.

 

De bekroning van de eeuwigheid.
Heel bijzonder: de juiste Bartel, een "T-Bartel".

In totaal kwamen we in minder dan 48 uur op zeven Waller.

Hiermee eindigt mijn "logboek" over een bewogen Waller-werkplaats, die achteraf gezien een groot succes was. Er waren veel vechtscènes, we hadden veel plezier en Michi en Benny konden veel meenemen op het gebied van aas, montages, methodes en tactiek. De theorie op de stand of in een artikel is altijd één ding, om het direct op het water te implementeren tot 100 procent, het andere ding. Uiteindelijk wint de praktijkervaring het. Er is geen vervanging voor en naar mijn mening heeft het het hoogste leereffect.

Als u vragen heeft over waller fishing of als u een dergelijke workshop met mij wilt meemaken, direct op het water, neem dan contact met mij op. Laten we aan het werk gaan! In die zin...

Wij wensen u veel plezier en succes op het water...
Jouw Michael Koch, Team Black Cat
"Maak het met Zwarte Kat"

Waller-Workshop aan het water

Aas, montage, methodes en tactiek


Bekijk de productcatalogus


Zoek uw Black Cat dealer