WCC 2020!


Tostedt. Eind september vond in Nederland de 4e World Crank Cup (WCC) plaats. Hier ontmoetten de beste roofvissers elkaar op het riviersysteem van de Ouden Maas en Merwede om te strijden voor de felbegeerde titel van Wereldkampioen in plugs in drie dagen vanaf de boot. Quantum nam het op tegen de twee lokale roofvisprofessionals Hendry Vis (35) en Gerald Vierhout (27)!

Voor beiden is de Cup eigenlijk al weken eerder begonnen: ze houden ervan om met pluggen te vissen en brengen de zomer vele dagen door op de rivieren van hun vaderland. Er werd veel getraind om de beste plaatsen en bijtende ramen te vinden voor elk van de verschillende doelvissoorten die tijdens de wedstrijd worden gevangen: snoek, snoekbaars, baars en asf.

De eerste officiële visserijdag begon voor Hendry met een echt dikke zeebaars, maar helaas telde het niet. Na een paar uur kon hij baars, snoekbaars en de zeer belangrijke asp vangen. In de namiddag kreeg hij zijn snoek, wat hem een "volle kaart" en dus bonuspunten opleverde. Dat betekende in ieder geval een tweede plaats in het klassement na de eerste dag - een goede start!

"Ze houden ervan om te vissen met stekkers en brengen de zomer door op de rivieren van hun thuisland voor vele dagen."

Frerk Petersen, Zwarte Kat

De tweede dag ging nog beter met een volle kaart al na twee en een half uur vissen, zodat hij zijn tweede plaats in het algemeen klassement consolideerde. Het was belangrijk om op het juiste moment van het getij op de juiste plaats te zijn en de juiste pluggen (= krukassen) te presenteren, omdat de roofdieren op bepaalde plekken actiever waren als de stroming de voedselvissen stoorde - en dat is precies waar de pluggen naartoe moesten! Een uur te vroeg betekende geen hap en daarom was tijdsmanagement een echte uitdaging.

Daarna volgde de laatste dag van de WCC. Maar laten we eens horen hoe Hendry het zelf heeft ervaren: "In een veld van deelnemers met zulke ervaren vissers zijn de verschillen klein en dus was het een zeer spannende laatste dag. Het begon echt goed met twee snoekbaarzen in het eerste uur van het vissen op een Mann's Loudmouth II stekkers. Toen ben ik overgestapt op baars en asp, maar die waren niet zo actief als de dagen ervoor. Ik heb eindelijk mijn zo belangrijke asp op een Mann's 8- min pluggen gevangen.

Rond 12:00 uur had ik maar één snoek nodig voor de volle kaart en de winst. Ik veranderde van plaats en reed 25 kilometer verderop in de rivier. Binnen 10 minuten had ik een 48 mega baars op de nieuwe plek, weer op een Mann's Loudmouth II. Een cast later had ik nog een snoekbaars, maar de snoek ontbrak nog om de kans op de overwinning te behouden. De spanning was bijna ondraaglijk en de overwinning lag binnen handbereik. Toen kreeg ik eindelijk de zo belangrijke snoek. Maar met slechts 64 centimeter was hij misschien te klein om ermee te winnen.

Een uur voor het einde reed ik naar een plek waar ik de eerste dag een goede snoek had verloren. Tijdens het vissen in het ondiepe water krijg ik ineens een flinke hap in de stromende regen, maar de vis komt vrij snel weer vrij. Maar slechts een paar worpen later is er weer een goede hap en het hing goed! Na een kort en hard gevecht landde ik een 88 centimeter lange snoek, de grootste esox van de dag. Deze vis heeft genoeg punten opgeleverd om op de laatste dag van het kampioenschap de eerste plaats in te nemen en de World Crank Cup 2020 te winnen! Ook mijn teamgenoot, Quantum teamvisser Gerald Vierhout, die ondanks een halve dag minder vissen als vijfde eindigde, wordt gefeliciteerd.

Ik ving het grootste deel van mijn snoekbaars op met de combinatie van een Quantum Smoke S3 spinhengel (5-35 gram gietgewicht) en een 30 Smoke S3 stationaire haspel en 10 Smoke Braid. Voor baars en asfalt viste ik voornamelijk de middelgrote US-Vapor spinhengel met de Smoke S3 reel en Fluorocarbon, en voor snoek viste ik de zwaardere US-Vapor Baitcaster met 17er Smoke Braid. De meeste vissen die ik heb gevangen met de Mann's Loudmouth II en de Mann's Baby 8- min pluggen in 'Real Shiner' met de oranje buik."

Het Quantum team feliciteert de twee zulke succesvolle vissers!

Uw Frerk Petersen

Strakke lijnen!

Enkele foto's van avonturen op het water:


Bekijk de productcatalogus


Zoek uw Black Cat dealer

Nog meer nieuws